Beste ouder

De eerste week zit er bijna op. Het was wennen voor ieder van ons. Nieuwe juf, nieuwe kindjes, nieuwe boekentas, nieuwe klas …

De eerste week heb ik samen met jullie kindjes de tijd genomen om even te wennen aan de nieuwe situatie. Afgelopen week hebben we het spelmateriaal in de klas ontdekt, zijn we buiten gaan fietsen, hebben we spelletjes gespeeld en luisterden we naar spannende verhalen.

We hebben ook een eigen kenteken gekozen. Die komen in de loop van het jaar bijvoorbeeld op onze werkjes.

Welk kenteken heeft mijn kind?

 • Bob – nog te kiezen
 • Ibe – hond
 • Lieke – vliegtuig
 • Vince – boot
 • Eloi – zon
 • Noah – ijsje
 • Lewis – konijn
 • Mila – maandag
 • Elder – koe
 • Jonas – tennisraket
 • Eli – schaap
 • Staf – bloem
 • Aydenn – spin
 • Matheo-Jef – fiets
 • Emiel – tractor
 • Thibault – muis
 • Tijn – boekentas
 • Lowie – auto
 • Lucie – beer
 • Isalie – poes
 • Nasife – vlinder

School- en klasafspraken

Op school, ook in de instapklas, maken we enkele afspraken om de klasdag zo vlot en aangenaam mogelijk te laten verlopen. Hieronder vind je belangrijkste school- en klasafspraken voor de jongste kleuters.

Eet- en drinkmoment

We houden 2 eetmomenten op school: 1 in de voormiddag en 1 in de namiddag. Geef je kleuter voor de voormiddag wat fruit, groentjes of een boterham mee, voor de namiddag een droge koek.  Koeken met chocolade zijn op school niet toegelaten. Ik vind het geen probleem om het fruit op school nog te schillen, maar als het al thuis kan is dat natuurlijk gemakkelijk. Geef liefst geen sinaasappel mee. Geef je alles mee in een doosje? Zo hebben we niet veel afval op school en kan ik wat je kleuter niet opeet mee terug naar huis geven.

In de drinkbus geef je water mee. Ik vul de drinkbus zo vaak als nodig bij. Boterhammen voor de eetzaal blijven in de schooltas, die voor de opvang gaan in de box of tas die aan de poort staat. Drankjetons, een abonnement voor het middagtoezicht of een tienbeurtenkaart kan je bestellen via de website www.donbosco-gerdingen.be .

Verjaardagen

Als je kleuter jarig is vieren we dat in de klas. Je kleuter mag de kleur voor zijn kroon kiezen. Ik werk die af met een tekening van Jules en het juiste aantal kaarsjes. We zingen en dansen voor de jarige. Hij of zij mag de kaarsjes op de taart uitblazen. Ook mag Jules een nachtje mee logeren. Dat vinden de kleuters altijd leuk. Trakteren bij een verjaardag is niet toegelaten.

Oog voor lekkers

Ook dit jaar doet onze school weer mee met het fruitproject Oog voor lekkers. Je kleuter krijgt elke woensdag tijdens het eetmoment een stuk fruit of groente. Oog voor lekkers start op woensdag 10 oktober en eindigt op 12 juni.

De school bezorgt je een overzicht waarop je voor elke week je kan zien welk fruit of welke groente je kleuter krijgt. Als je kleuter het fruit of de groente van de week echt niet zou lusten, mag je zelf een stuk fruit meegeven. Geef die dag geen koeken mee.

Gele vestjes, handschoenen en andere spulletjes

Wil je het gele vestje in de schooltas steken met de naam erin? Zo kunnen we dat altijd aantrekken, als we gaan wandelen.

In de winter is het gemakkelijker om wanten aan te trekken en GEEN vingerhandschoenen. Kleuters kunnen hun wanten zelf aantrekken. Als je de wanten met een lint aan de jas vastmaakt, raken ze niet verloren.

Wil je koeken- en boterhammendozen, drinkflessen, schooltas, jas, en zeker ook muts, sjaal, handschoenen … merken met de naam van je kind?

Bewegingsopvoeding

Op dinsdag- en op donderdagvoormiddag krijgen de kleuters een uurtje bewegingsopvoeding van juf Sarah. Ze hebben daarvoor geen turnpantoffels nodig. 

Jij hoort van mij, ik hoor ook graag van jou

Heb je je e-mailadres aan de school doorgegeven, dan krijg je wekelijks een bericht over het weekthema. Je kan die berichten ook terugvinden via de website www.donbosco-gerdingen.be. Ook andere berichten van de klas of de school ontvang je per e-mail en kan je nalezen op de schoolwebsite. Vind je je gebruikersnaam en je wachtwoord voor de schoolwebsite niet meer of lukt het aanmelden om een andere reden niet, bel dan even naar school op het nummer 089/463940of stuur een berichtje naar secretariaat@donbosco-gerdingen.be.

Is je kleuter ziek, laat het dan even weten via secretariaat@donbosco-gerdingen.be of 089/463940.

Als je me iets wil vertellen of vragen, dan kan dat ’s morgens voor het belsignaal of ’s avonds na het belsignaal. Maar omwille van de voorzorgsmaatregelen met het oog op COVID 19 mag dat tijdelijk niet. Stuur me best een korte e-mail, dan neem ik contact met je op.

Je kleuter is nog niet leerplichtig. Je hoeft dus niet voor een afwezigheid dus geen doktersbriefje te bezorgen.

Werkjes

Met de kerst- en paasvakantie krijgt je kleuter zijn werkjes mee naar huis in de knutseltas die we in het begin van het schooljaar maken. Geef je die tas na elke vakantie terug mee naar de klas? Behalve met de grote vakantie, dan mag de tas thuis blijven. 

Zelfstandigheid

Kleuters gaan regelmatig naar het toilet. Ik probeer hen zoveel mogelijk alles zelf te laten doen. Stimuleer je hen thuis ook om zoveel mogelijk zelf te doen?

Is je kleuter nog niet zindelijk, geef dan luiers mee naar de klas. Ik schrijf de naam erop en leg ze bij het toilet. Zijn ze op, dan laat ik je dat weten.

Reservekleren hang ik in een tas aan de kapstok, dan is de schooltas niet zo zwaar voor de kleuter.

De jas leert je kleuter aantrekken door bij het lusje of de kap te gaan staan en de armen in de mouwen te steken. Daarna de armen omhoog en de jas over het hoofd zwieren.

Trek je kleuter geen al te goede schoenen aan, want schoenen slijten snel bij het fietsen.

Zet je kleuter af bij de juf aan de schoolpoort en neem kort afscheid, zwaai even en zeg dat je straks terugkomt. Blijf niet staan praten binnen de poort, dat om veel traantjes of conflicten te vermijden.

 ’s Morgens zijn beide schoolpoorten gesloten tot 8:15 uur. ’s Middags sluit de poort aan het kerkplein en kan je kleuter via de poort in de Schoolstraat de speelplaats oplopen. De twee poorten sluiten ’s avonds om 15:30 uur.

Zolang de voorzorgsmaatregelen met het oog op COVID 19 duren breng je je kleuter tot aan de schoolpoort en kom je hem ook aan de schoolpoort ophalen (ouders mogen niet op de speelplaats komen). Om de drukte aan de poort te spreiden, geldt de afspraak dat kinderen met familienamen die beginnen met A-J via de poort aan de Barrierstraat komen en kinderen met familienamen K-Z via de poort aan de Schoolstraat. Tijdens de middagpauze is alleen de poort aan de Schoolstraat open.

Heb je nog een vraag, dan hoor ik dat graag.

Ik wens iedereen een verrassend vreugdevol schooljaar toe

Juf Marianka

Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, aanvaard je het gebruik van cookies.